PAPAN PEMOTONG YANG TIDAK SESUAI DIGUNAKAN
1. Pecah dan Retak
i- Papan pemotong yang berasingan hendaklah digunakan bagi makanan mentah dan makanan yang telah dimasak. Ini adalah untuk mengelakkan pencemaan silang.
ii- Pencemaran silang merujuk kepada pemindahan bakteria merbahaya dari peralatan yang kotor kepada makanan.
iii- Penggunaan kerap satu papan pemotong boleh menyebabkannya pecah dan retak.
2. Berubah Warna
i- Penggunaan papan pemotong yang BERBEZA WARNA adalah digalakkan bagi fungsi yang berbeza.
ii- Hendaklah ditukar dengan segera jika terdapat permukaan yang tidak rata, kasar atau berubah warna.
3. Kesan Hitam Yang Kekal
i- Lakukan pencucian dengan bahan pencuci, bilas, sanitasi dan keringkan setiap kali selepas penggunaan.
ii- Kesan hitam adalah disebabkan oleh pengumpulan sisa kotoran daripada sisa pembersihan yang tidak sempurna. Ia akan menjadi tempat pembiakan bakteria.
iii- Hendaklah diTUKAR dengan segera jika kesan hitam masih kekal walaupun pencucian telah dilaksanakan.
4. Papan Pemotong Kayu
i- Elakkan penggunaan papan pemotong yang diperbuat daripada kayu kerana ianya sukar untuk dibersihkan dan dikeringkan.
ii- Kayu yang lembab atau tidak kering sempurna merupakan tempat pembiakan bakteria manakala serpihan kayu yang terpotong boleh mencemarkan makanan.
5. Papan Pemotong Dibalut
i- Elakkan menggunakan papan pemotong yang dibalut dengan plastik 'cling wrap' kerana boleh menyebabkan PENCEMARAN FIZIKAL daripada cebisan plastik 'cling wrap' yang terpotong.
Kredit : Bkkm Jkn Perak
Sumber: